saffraanbroodjes lussekatter voor sint lucia

Recept voor Saffraanbroodjes (Lussekatter)

Op 13 december wordt het Sint Lucia feest gevierd. Dit is een lichtfeest dat valt in de adventstijd, in de donkerste periode van het jaar. Lucia kondigt de geboorte aan van het licht. Hierna worden de dagen namelijk langzaam weer langer. Je vindt hier mijn eigen recept voor de saffraanbroodjes (Lussekatter), die zo kenmerkend zijn voor dit feest.

Lichtfeest

Dit feest is niet zo bekend als andere jaarfeesten, zoals bijvoorbeeld Pasen of kerst. Op sommige vrije scholen wordt dit feest echter wel gevierd. Verder vooral in Zweden en nabij gelegen landen. De zon laat zich maar weinig zien. In deze landen is het altijd extra donker tijdens de winterperiode. Tijdens Sint Lucia, dat altijd op 13 december plaatsvindt, gaat een van de kinderen ‘s ochtends gekleed in een lange witte jurk met rood lint en een kaarsenkroon op het hoofd. Vergezeld door de andere kinderen, die als sterrenkinderen zijn gekleed. Met het Lucialied, verwarmende drank en saffraanbroodjes worden de ouders gewekt. Zo wordt het licht in deze donkere tijd gebracht.

 

Waarom saffraan?

Saffraan geeft de broodjes een zoete, aardse smaak. Het is tevens een natuurlijke kleurstof. Het geeft deze broodjes een warme gele kleur, de kleur van de zon. Bovendien staat saffraan mensen bij tijdens de donkerste tijd van het jaar, waarbij mensen te weinig daglicht krijgen.

Door de arbeidsintensieve manier van oogsten is saffraan het duurste specerij ter wereld.

Ingrediënten voor de saffraanbroodjes

Ingrediënten:

75 gram boter
200 ml melk
0,5 gram saffraan*
100 gram suiker
7 gram gedroogde gist
1 gram zout
325 gram bloem
1 ei(geel)
Honing
Rozijntjes

* Liever meer budget of niet genoeg saffraan? Je kan het aanvullen met kardemom tot de juiste hoeveelheid.

Werkwijze:

Saffraan fijnstampel met een vijzel
Als de boter is gesmolten, melk en saffraan erbij

Smelt als eerste de boter in een pan. Wanneer dit volledig gesmolten is, voeg je daar de melk en saffraan aan toe. Dit laatste heb ik zelf eerst fijn gemalen met een vijzel.

Laat dit mengsel nog een paar minuten al roerend warm worden. Voeg de suiker toe en roer dit goed door. Zet daarna het vuur uit en laat het geheel afkoelen.

Ondertussen voeg je aan een kom de bloem toe. Langs de rand strooi je het zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg daar het gist aan toe. Voeg hier ook de kardemom aan toe indien gewenst. Roer alles goed door elkaar heen.

Het deeg is gemengd en gekneed

Daarna pak je het natte mengsel er weer bij wat heeft staan afkoelen. Deze voeg je toe aan de kom en dan roer en kneed je dit goed door. Het deeg wordt al snel goudgeel door de saffraan. Het is een vrij nat deeg, maar niet té nat (dan kan je nog wat bloem toevoegen).

Leg een vochtige theedoek over de kom. Zet het weg op een warme plek en laat 30 minuten rijzen.

Stap 1 om een saffraan broodje te rollen, maak een sliert
Stap 2 om een saffraan broodje te rollen, maak een krul
Stap 3 om een saffraan broodje te rollen, maak een krul aan de andere zijde
Stap 4 om een saffraan broodje te rollen, druk rozijntjes in het midden

Wrijf je handen in met een klein beetje bloem. Pak een stukje deeg en rol hier een lange sliert van. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en draai de uiteindes terug. De ene linksom, de andere rechtsom. Zo ontstaat een S-vorm. Druk in het midden van deze krul een rozijn. Zie de foto’s hierboven voor een visuele uitleg.

Herhaal dit zodat je van het deeg 10-15 broodjes hebt gevormd. Laat het zo nog 30 minuten rusten. Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Scheid het eigeel en klop deze los met een klein scheutje melk. Bestrijk de broodjes hiermee. Zet de broodjes voor 10 minuten in de oven.

Bestrijk de broodjes met een beetje honing en genieten maar!

profielfoto
Aïsha

Moeder van 3. Houdt van houten speelgoed en open einde spel. Creatieve duizendpoot, licht chaotisch, duurzaamheid, natuur. Rasechte bakfietsmoeder.